Interview with Yuja Wang


Opus Magasin

I tio år har hon varit den klassiska musikens fixstjärna nr 1. Våren ser inte mindre än fem framträdanden på svensk mark, från att vara huspianist på Stockholms konserthus till gästspelet på Malmö Live i början av juni. Opus fick en exklusiv pratstund med Yuja Wang. Ett samtal kretsande kring livet i kappsäck, kort-korta klänningar, Bartók och – förstås – Trump. 

Dimman ligger som en fuktig filt över Stockholm denna fredagskväll i februari och det mesta motarbetar Yuja Wang. Flyget från Madrid, där hon och violinisten Leonidas Kavakos spelat kvällen innan, blev försenat och en förkylning med hosta har börjat ge sig till känna. När de två musikerna kliver in på lyxhotellet på Blasieholmen börjar jakten på en läkartid med hopp om en mirakelkur inför duons recital på Konserthuset följande dag. Men schemat är tajt och dramat verkar sluta med en påse receptfria läkemedel som producenten Eva Bjurenhed kommer till undsättning med.

– Var jag än råkar vara dyker det alltid upp en skyddsängel och hjälper mig, säger stjärnpianisten tacksamt och rotar fram halstabletter medan vi hastar vidare mot en väl dold frisersalong på Arsenalsgatan.

Read the feature: Opus Magasin